Havacılıkta Emniyet Yönetimi Sistemi (SMS)

Emniyet yönetim sistemi “SMS”, havacılık kuruluşlarının faaliyetlerini yaparken çevrelerindeki tehlikelerin getirdiği emniyet risklerini kontrol edebilmek için oluşturulan sistemdir. Emniyet yönetimi, havacılık kazaları ve olaylarının oluşması öncesinde emniyet risklerinin proaktif bir şekilde azaltılmasını amaçlamaktadır.

İnsansız Hava Araçlarında SORA Süreci

İnsansız Hava Aracı (İHA) üretenler veya kullananlar mutlaka SORA tanımına denk gelmiştir. SORA ya da İngilizce açılımı ile “Specific Operations Risk Assessment” bir risk değerlendirme yöntemidir.

SORA süreci, İHA tipine ve uçuş alanına bağlı olarak görevle ilgili riskleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Riskler tanımlandıktan sonra, SORA bize bir operatörün/pilotun görevi emniyetli bir şekilde yürütmek için sahip olması gereken minimum emniyet gereksinimlerinin neler olduğunu söyler. İşlem tamamlandıktan sonra, her şey onay için yetkili makama (Ülke Sivil Havacılık Otoritesi) gönderilmelidir.

Dünyada ve Türkiye'de Uçan Araba / VTOL Çalışmaları

Son yılların popüler konularından biri de “VTOL hava aracı” veya ülkemizde bilinen adıyla “uçan araba” üretimi. Özellikle kentsel kara trafiğinin artması, teknolojik gelişmeler ve Karbon emisyonu gibi çevre koruma konularında devletlerin çeşitli kararlar alması sonrasında bu projeler daha çok konuşulur oldu.

Aslında bu tip projeler daha önce denenmiş ancak o günün şartlarında uygun bulunmayarak tozlu raflara kaldırılmıştı. Almanya, Amerika (DARPA ve NASA) ve Rusların yaptığı bir çok araştırma geliştirme projesi  günümüz projelerinin ataları olarak kabul edilebilir.

Uyum Doğrulama Mühendisliği - Compliance Verification Engineering

Tasarım Organizasyonlarında (DOA) Tasarım Güvence Sistemi (DAS) 3 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Tasarım Fonksiyonu (Tasarım Mühendisleri)
  • Bağımsız Doğrulama Fonksiyonu (Uyum Doğrulama Mühendisleri)
  • Bağımsız Sistem İzleme Fonksiyonu (Denetçi)

Sivil Havacılık Mevzuatı - Modül 10

AeroTürk ekibi olarak hazırladığımız Sivil Havacılık mevzuatına dair kitabımız sonunda yayımlandı.

 

Sipariş ve detayları öğrenmek için Yazının Devamı…

Hava Aracı Sertifikasyonunda Kullanılan Standartlar

Hava aracı veya ekipmanların sertifikasyonu için gerekli olabilecek uluslararası standartlar hakkında bilgi almak için Yazının Devamı…

Havacılıkta Sistem ve Gereksinim Mühendisliği

Sistem mühendisliği, karmaşık sistemlerin ya da bu sistemleri oluşturan alt sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır. Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır.  Yazının Devamı…

Hava aracı ve Parçalarının Sertifikasyonu Mevzuatı Part-21 / SHY-21 / SHT-21 / CFR 21

Ülkemizde havacılık alanında tasarım veya üretim yapmak isteyen kuruluşlarımız için kullanılabilecek ulusal/uluslararası önemli dokümanlar ve website bilgilerini sunuyoruz; Yazının Devamı

SHY-21 / SHT-21 Yetkileri Nelerdir?

Birçoğumuzun bildiği gibi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) hava aracı tasarım, üretim ve sertifikasyonu konusunda ilk kez 2013 yılında SHY-21 (HAVA ARACI VE İLGİLİ ÜRÜN, PARÇA VE CİHAZIN UÇUŞA ELVERİŞLİLİK VE ÇEVRESEL SERTİFİKASYONU) Yönetmeliğini ve bu yönetmeliği detaylandıran SHT-21 Talimatını yayımlamıştı. Yazının Devamı

İnsansız Hava Araçları ve Yeni Arayışlar

Uçaklarda piston motorlardan sonra jet motorların kullanılması bir devrimdi. Daha az yakıt, daha uzun menzil ve daha güvenilir olması gibi sebepler jet motorların tercih edilmesine neden oldu. Ancak karbon salınımına bağlı olarak iklimsel şartların kötüleşmesi sektörü yeni arayışlara itti. Daha öncelerde de çeşitli denemeler yapılmasına rağmen son 10 yılda hızlı bir ilerleme kaydedildi. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından da rapor edildiği şekilde dünya çapında elektrik-hibrit ve hidrojen temelli itki sistemlerine yönelik projelerde bir patlama oldu. Yazının Devamı

Dikey İniş-Kalkış Yapabilen (VTOL) Hava Araçları

Havacılıkta gün geçtikçe yeni bir teknoloji, yeni bir konsept konuşulmasın. Daha önce de denemeleri yapılıp rafa kaldırılmış bir çok proje teknolojinin gelişmesi sayesinde yeniden gündeme gelebiliyor ve eskisinden daha çok taraftar bulabiliyor. Bunun son örneği Dikey İniş-Kalkış Yapma (VTOL) kabiliyetindeki hava araçları. İlk örnekleri ABD’de ve Rusya’da denenmiş ama o zaman projeler rafa kaldırılmıştı. Yazının Devamı…